Sådan balancerer jeg storm og undtagelsestilstand

 
Janni-Daugaard_Matrika_2019-06-1804063.jpg
 

Hvis du har fulgt mig på min Instagram profil, kommer det næppe bag på dig, at jeg er optaget af det fænomen, som jeg kalder hverdagsbalance. En holistisk tilgang til hverdagen, der er inspireret af min viden om blandt andet ayurveda - en holistisk tilgang til fysisk, mental og spirituel sundhed. Og helt kort fortalt arbejder dette “system” med tre typer:

  • Den luftige, lette, kolde og bevægelige VATA

  • Den iltre, varme og målrettede PITTA

  • Den fugtige, tunge, kolde og stabile KAPHA

I følge ayurveda rummer alt levende en grundblanding af disse tre typer. Men grundblandingen kan ændre sig over tid. For os mennesker kan ændringerne eksempelvis ske på grund af livsstil, kulturelle tendenser, årstider og/eller vejrforhold. Og selvom foråret teoretisk set er “kapha-sæson” virker det nu alligevel lidt malplaceret at fokusere alt for meget på den fugtige, tunge, kolde og stabile KAPHA, mens stormen Laura raser over et lukket Danmark i undtagelsestilstand.

 
Hvis jeg gav los, ville jeg uden tvivl være et såkaldt nervevrag i dag.
 

For mit eget vedkommende kan jeg mærke, at det er den lette, luftige og bevægelige VATA der fylder langt mere i dag. Det er fight/flight delen af mit nervesystem, der reagerer på, at jeg de næste 14 dage stort set ikke har nogen indkomst. Det er nervøsiteten over, at underboen er i karantæne, efter at have været på ferie i Tyrol. Og det er alle de der bekymringsvækkende “worst case” senarier, der gerne vil overtage hele min tankevirksomhed. Så hvis jeg gav los, ville jeg uden tvivl være et såkaldt nervevrag i dag.

Men jeg giver ikke los! For jeg består ikke kun af frygt, nervøsitet og bekymringer. Jeg består også af eksempelvis ro, tålmodighed og tillid. Det kræver bare en lille ekstra indsats, at komme i kontakt med de sider af mig selv i dag. Og derfor har jeg fundet mine noter om VATA frem.

 
Når der opstår ubalancer, kan det eksempelvis komme til udtryk som ubeslutsomhed, tørhed, hyperaktivitet, rastløshed, nervøsitet og ængstelighed.
 

VATA i balance og ubalance
Når et menneske med meget VATA i sin grundtype er i balance, kan det komme til udtryk ved, at personen optræder som katalysator for positive forandringer. Ofte er sådan et menneske energisk, omstillingsparat, entusiastisk, positiv og dygtig til at kommunikere. Men når der opstår ubalancer i VATA-kvaliteterne, kan det eksempelvis komme til udtryk som ubeslutsomhed, tørhed, hyperaktivitet, rastløshed, nervøsitet og ængstelighed. Det kan også være, at en person, hvor VATA er i ubalance, kan blive uberegnelig og overfladisk.

Hvad “puster” til VATA?
Noget der kan “puste” VATA ud af balance, er alt det, der overstimulerer nervesystemet og får det til at “sitre”. Det kan for nogle være meget blæsende eller meget omskifteligt vejr. Det kan også være konstante distraktioner (fx. notifikationer), høje lyde, høj rejseaktivitet, hurtige former for transport, hurtige former for sport, massemedier, overfladisk eller tomt indhold, junkfood, koffein, røg, stråler fra eksempelvis mikroovn, computer og telefoner samt insisterende lange meditationer eller visualiseringer, der efterlader én lidt “spacy”.

Hvad balancerer VATA i ubalance?
Det, der til gengæld kan balancere en begyndende VATA ubalance, er hygge, stabilitet, søvn!, gode relationer, mild træning, mindre talestrøm, mindre tankestrøm (mindfulness teknikker kan være hjælpsomme), mindre rejseaktivitet og generelt mindre stimuli fra eksempelvis streamingtjenester, TV, radio, sociale medier og andre massemedier. I alle aspekter af hverdagen kan det være en god ide, at skrue op for alt det, man forbinder med noget nærende, varmt, fugtgivende, afslappende, blidt og groundende.

 
Jeg er ikke interesseret i at undertrykke min nervøsitet og mine bekymringer. Men jeg er heller ikke interesseret i at de overtager mig 100%.
 

Hverken ayurveda eller hverdagsbalance handler for mig ikke om perfektionisme. Det handler i stedet om at observere og blive bevidst omkring mine tendenser. Jeg er ikke interesseret i at undertrykke min nervøsitet og mine bekymringer. Men jeg er heller ikke interesseret i at de overtager mig 100%. Derfor har jeg holdt fri hele formiddagen. Jeg har taget et varmt bad og smurt mig ind i sesamolie, fordi det er nærende og fugtgivende for mig. Jeg har taget varme sokker og håndledsvarmere på, så jeg ikke bliver kold. Jeg har holdt pauser fra sociale medier og diverse nyhedskanaler. Jeg har drukket varm urtete og spist resterne af en varm simreret fra i går aftes. Og jeg har nappet 20 minutters powernap eller savasana efter frokosten.

I aften, inden jeg går i seng, drikker jeg en kop varm havredrik med honning. Og så kommer min aftenmeditation til at være en blanding af en gammel zenteknik, som du kan finde gratis på min soundcloud, samt min faste rutine med at tænke på tre ting fra dagen, som jeg er taknemmelig for.

Janni Daugaard

Create squarespace websites and help with visual identities, so there is a red thread in colors, fonts etc. across communication platforms and interior style if physical location.

https://www.hverdagsbalance.dk
Forrige
Forrige

Hverdagspraksis: Bedre søvn

Næste
Næste

Selvansvar og økonomisk hverdagsbalance