Min hverdagsbalance i juni
Da det er forskelligt, hvilke former for egenomsorg der hjælper den enkelte med at opretholde hverdagsbalancen, er jeg klart fortaler for det, som jeg kalder “antropologiske” selvstudier. Du kan se disse studier som en slags on-going observationer og refleksioner over, hvilke elementer i din hverdag, der henholdsvis støtter og udfordrer din hverdagsbalance.
Når man ved det, har man nemlig et rigtigt godt udgangspunkt for at kunne lave små justeringer fremadrettet. Og det er selvfølgelig ikke kun noget, som jeg anbefaler dig at gøre. Jeg gør det selv hver måned. Herunder kan du læse, hvad der henholdsvis har støttet og udfordret min hverdagsbalance i juni måned.
“Jeg tør næsten ikke skrive det (7-9-13), men mine søvnvenlige aftenvaner er en kæmpe støtte.”
Det har støttet min hverdagsbalance i juni:
At der er kommet mere bevægelse tilbage i min hverdag. Jeg var ærlig taget blevet lidt smådoven under lockdown. Men nu laver jeg små bevægelsessessioner af 10-15 minutter et par gange om dagen og går en del små ture. En stor motivationsfaktor har helt klart været min graviditetssukkersyge. For bevægelse er i den grad også med til at holde et stabilt blodsukker.
Mine aftenvaner! Jeg tør næsten ikke skrive det (7-9-13), men mine søvnvenlige aftenvaner er en kæmpe støtte (varm havredrik med ghee og honning samt 10-20 minutters meditation inden sengetid). Med den voksende mave skal jeg naturligvis på toilettet 1-2 gange i løbet af natten, men selvom jeg er oppe i vata-tidspunktet (02-06 om natten) falder jeg overraskende hurtigt i søvn igen. Nogle morgener kan jeg faktisk næsten ikke huske, at jeg har været oppe. Jeg havde godt nok et par rodede nætter, da det var allervarmest. Men efter et par nætters forsøg lykkedes det mig at finde et trick, der indtil videre virker. Et åbent vindue i soveværelset sikrer en mere behagelig og søvnvenlig temperatur i soveværelset. Min sovemaske sørger for, at det er mørkt, selvom solen står op ved 4-tiden (mørke er godt for produktionen af søvnhormonet melatonin). Og mine ørepropper sikrer et nogenlunde stille og roligt sovemiljø, selvom der er fest og ballade nede på gaden.
De rimelig faste spisetider, som jeg har indført grundet min graviditetssukkersyge, er virkelig stabiliserende og gode for min hverdagsbalance. Normalt kan der godt gå liiidt for lang tid mellem mine måltider, fordi jeg er fordybet i arbejde. Men den går altså ikke længere!
“Jeg er røget ind i en dårlig vane med lidt for meget skærmtid. Og selvom det i øjeblikket er super hyggeligt, så er de mange timer med telefonen i hånden ikke just godt for min generelle hverdagsbalance.”
Det har udfordret min hverdagsbalance i juni:
Instagram og Reshopper! Jeg er røget ind i en dårlig vane med lidt for meget skærmtid. Og selvom det i øjeblikket er super hyggeligt at følge med på diverse mor-insta-konti og shoppe brugte bæredygtige mærker på Reshopper, så er de mange timer med telefonen i hånden ikke just godt for min generelle hverdagsbalance (skærmtid skruer op for vata, og det er min all-time vigtigste hverdagspraksis at balancere vata, fordi der er så meget af det, når man bor midt i en større by som Aarhus).
Kontrasten mellem at have gået hjemme i tre måneder under lockdown til en hverdag med yogaundervisning, ugentlige graviditets-aftaler på Skejby/hos lægen samt logistikken omkring afhentning af de ting, som jeg har købt til baby på Reshopper. Det er kommet totalt bag på mig, hvor overvældende det faktisk har været. Den læring jeg tager med mig, er en reminder om at prioritere det simple og have færre bolde i luften i min hverdag.
“I takt med at du bliver mere bevidst om, hvad der støtter og udfordrer din hverdagsbalance, vil du formentlig opleve, at det bliver nemmere at tackle udfordringerne.”
Hvis du har lyst til at gøre dine egne “antropologiske” selvstudier, anbefaler jeg, at du sætter dig et rart sted med en notesbog eller lignende, og beskriver 2-3 situationer, der henholdsvis har støttet og udfordret din hverdagsbalance den forgangne måned. I takt med at du bliver mere bevidst om, hvad der henholdsvis støtter og udfordrer dig, vil du formentlig opleve, at det bliver nemmere at tackle udfordringerne og værdsætte alt det, som der støtter dig.
Du kan læse mere om mit generelle perspektiv på hverdagsbalance i blogindlægget Mit perspektiv på hverdagsbalance, hvor jeg blandt andet beskriver det, som jeg kalder “balancernes domæne”, “grænselandet” og “ubalancernes domæne”.