Sommerbalance og tre tips til sommervenlig hverdagspraksis

 
sommerbalance
 

(reklame: blogindlægget indeholder et affiliatelink)

Du vil formentlig være enig med mig i, at der er forskel på sommer, efterår, vinter og forår. Men hvad gør de forskellige årstider ved os mennesker, ved vores velbefindende og ved vores hverdagsbalance?

Tager man afsæt i ayurveda, findes der en række forholdsvis konkrete svar på ovenstående. Fra det ayurvediske perspektiv har forskellige årstider nemlig forskellige kvaliteter og udfordringer. Disse beskrives blandt andet ved hjælp af de tre grundtyper: vata, pitta og kapha.

Du kan forstå det på den måde, at der i hver enkelt årstid primært bliver skruet op for én af de tre typer. Da alle mennesker samtidig har en unik grundblanding af de tre grundtyper, vil nogle derfor opleve den aktuelle årstid som balancerende, men andre vil opleve den som udfordrende.

 
For mange medfører sommeren en oplevelse af trivsel, fordi man føler sig varm, gylden, passioneret og tilfreds. Men det er altså ikke tilfældet for alle!
 

Fra det ayurvediske perspektiv er sommeren traditionelt set forbundet med den iltre, varme og målrettede pitta type. For mange medfører sommeren en oplevelse af trivsel, fordi man føler sig varm, gylden, passioneret og tilfreds. Men det er altså ikke tilfældet for alle! For ligesom der er kvaliteter ved sommeren, kan der også være potentielle udfordringer.

For nogle mennesker er der ganske enkelt for meget varme i deres kropslige system - fysisk og/eller mentalt. Fysisk kan det eksempelvis komme til udtryk gennem varmeudslæt, lind afføring og eventuelt en brændende fornemmelse ved endetarmen, når man har været på toilettet. Mentalt kan det eksempelvis komme til udtryk ved en uhensigtsmæssig høj konkurrencementalitet, øget selvkritik og kritik overfor andre, overdrevent ambitionsniveau, øget (selv)kontrol og perfektionisme, øget aggressivitet, øget frustration samt manglende tolerance og tålmodighed.

 
Fra det ayurvediske perspektiv balancerer man med det modsatte af en ubalance. Hvis man om sommeren er disponeret for ovennævnte udfordringer, kan man derfor forsøge at forebygge en ubalance eller tage den i opløbet.
 

Hvis du ikke ved, hvordan du kan tackle/balancere disse potentielle udfordringer, kan de udfordre din hverdagsbalance i en sådan grad, at du bevæger sig ud i grænselandet eller helt ud i ubalancernes domæne. (Læs om mit perspektiv på hverdagsbalance her.)

Fra det ayurvediske perspektiv balancerer man med det modsatte af en ubalance. Det betyder blandt andet, at hvis du om sommeren er disponeret for ovennævnte udfordringer, kan du forsøge at forebygge en ubalance eller tage den i opløbet. Det kan du eksempelvis gøre ved at prioritere langsomhed, stabilitet, kølighed, medfølelse og mådehold i din hverdag. Det gælder både i forhold til din bevægelsespraksis, eventuelle meditationsteknikker, kost samt din generelle livsstil. For at hjælpe dig i gang, giver jeg herunder tre konkrete eksempler på sommervenlig hverdagspraksis.

 
Hvis sommerens varme udfordrer dig mentalt, kan et tip være at træne din “pyt-knap”.
 

BEVÆGELSE
Hvis det er muligt for dig, kan du med fordel vælge at træne i de kølige morgentimer. Og skru gerne ned for intensiteten på særligt varme dage, så dit system ikke bliver overophedet. Holder du af at lave yoga, har jeg en 20 minutters pitta-balancerende yogaklasse på Yogavivo, som jeg kalder “Køl lige lidt ned”. (Reklame: Hvis du ikke er medlem af Yogavivo, kan du få 30 dages gratis prøveperiode ved at klikke her.)

KOST
Fra det ayurvediske perspektiv siges nogle fødevarer at være kølende i deres natur. Som eksempler nævnes ofte mynte, fennikel, agurk, koriander, limesaft, aloe vera, avocado og kokosnød - hvorimod krydderier som chili og cayennepeber er varmende i deres natur. Mit simpleste råd til dig er: sørg for at drikke nok vand! Og hvis du synes, at det bliver lidt kedeligt i længden, kan du gøre det mere spændende med en skive agurk, en skive lime og/eller lidt frisk mynte. Der findes også en del forskellige udgaver af aloe vera drik og kokosvand, som du kan supplere med i sommervarmen.

LIVSSTIL
Hvis sommerens varme udfordrer dig mentalt, kan et tip være at træne din “pyt-knap”. Skru også gerne lidt ned for ambitionerne og målrettetheden for en stund. Lav færre planer end du er vant til. Indregn en god tidsbuffer, hvis du skal være et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Og vær ekstra omsorgsfuld og kærlig overfor dig selv!

 
I løbet af de kommende måneder kan du observere, hvilke elementer ved sommeren der støtter dig i at opretholde din hverdagsbalance, og hvilke der udfordrer din hverdagsbalance.
 

Fra mit perspektiv er det simpel egenomsorg at vælge livsstilselementer, der støtter ens position i balancernes domæne - altså elementer, der støtter ens hverdagsbalance. Med udgangspunkt i ovenstående, kan de konkrete praksisser, der udgør ens egenomsorg, derfor godt variere fra årstid til årstid.

Hvis du har lyst, kan du i løbet af de kommende måneder observere, hvilke elementer ved sommeren der støtter dig i at opretholde din hverdagsbalance, og hvilke der udfordrer din hverdagsbalance. På den måde kan du bruge sommerpausen på, at lære dig selv bedre at kende. Og oplever du nogle af sommerens potentielle udfordringer, kan du desuden undersøge, hvordan langsomhed, stabilitet, kølighed, medfølelse og mådehold helt konkret kan komme til udtryk i din hverdag.


Ønsker du mere inspiration, udkommer min online arbejdsbog “sommerbalance” i løbet af juli. Den indeholder en række korte afsnit med relevant baggrundsviden, refleksionsøvelser, praktiske tips og tricks samt en masse inspiration til sommervenlig egenomsorg i form af bevægelse, meditation, kost og generel livsstil.

Du kan læse mere om arbejdsbogen her.

Janni Daugaard

Create squarespace websites and help with visual identities, so there is a red thread in colors, fonts etc. across communication platforms and interior style if physical location.

https://www.hverdagsbalance.dk
Forrige
Forrige

Hverdagspraksis: Fordøjelsesvenlige mandler

Næste
Næste

Kan jeg mon finde støtte i ayurvedaen, når jeg er gravid?